ΤΟ ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΙΟΝ

ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΧΟΧΛΙΔΑΚΙ

Εμπειρία κι εγγύηση σε ταβερνεία, χαμετυπία, κουτούκια, καπηλιά και ουζερί από το 1986.

Το οινομαγειρείο

ΠΡΑΞΗ Α' - ΤΟ ΓΛΥΚΟΧΑΡΑΜΑ

Λίγο πριν ο ήλος ξεπροβάλει από τις ατσάλινες κεραίες του Υμητού, λίγο πριν η κίνηση πήξει σαν αφράτο κουρκούτι και πριν σκορπίσουν τα νυχτερινά όνειρα σε χοντρές, πεθαμένες καληνύχτες.

Ετούτη είναι η ώρα που επιστρέφουμε από την αγορά φορτωμένοι με πραμάτεια ζηλευτή και φίνα. Και ξηξούμαι: Ζαρζαβατικά ομιλούντα, κρεατάκι κόκκινο σαν Πρωτομαγιά, ελαιόλαδο πιο παρθένο και από τους παρθένους Νήσους, γραβιέρες Αγραφιώτικες, μπακαλιάρους παστούς, ξανθούς-γαλανομάτικους κατευθείαν από τας Ισλανδίας, όσπρια ΑΑΑ, αλεύρι χάσικο, πρώτης τάξεως, γνήσιες ελιές Καλαμών, γιαουρτάκι πρόβειο από τα Καλύβια, ρετσίνα κεχριμπάρι από τα Σπάτα κι ότι άλλο λαχτάρα η ψυχή σου, μανίτσα μου, για να σου μαγειρέψουμε φαγάκι μέγκλα, τσίλικο και μερακλίδικο!

ΠΡΑΞΗ Β' - Η ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Κατσαρόλια, ταβαδες και τηγανιά, λαμαρίνες, τεντζερέδια και ταψιά έχουν αρχίσει ήδη να κροταλίζουν. Δραπετεύουν από την καμινάδα οι πρώτοι νόστιμοι, λαχταριστοί ατμοί από τις κατσαρόλες που ξεκίνησαν να σιγομαγειρεύουν αληθινό φαγητό. Τσιτσίρισε το ελαιόλαδο στην τηγάνα, περιμένοντας τον πρώτο μπακαλιάρο με το κουρκούτι του να πέσει στη καυτή αγκαλιά του κι αχνίστηκε η Αδριανείου με το πρώτο φρεσκοψημένο, αγγελοζύμωτο καρβελάκι ψωμιού.

ΠΡΑΞΗ Γ' - ΤΟ ΤΣΙΜΠΟΥΣΙ

Μεσημέριασε πανω απο το Ψυχικό. Το Οινομαγειρείο ανοίγει τις κόκκινες πόρτες του, στρώνονται τα τραπέζια κι όλα ειναι σχεδόν έτοιμα. Πέφτει το πρώτο κέρμα στο τζουκ μποξ και το πρώτο 45αρι φέρνει τις βόλτες του. Τώρα είναι όλα έτοιμα!

Οι πρώτοι πεινασμένοι πελάτες δρασκέλισαν ήδη το κόκκινο κατώφλι. Κελάρισαν οι πρώτες σταγόνες φίνας ρετσίνας στα κατρούτσα. Βουτύχτηκαν οι πρώτες παπάρες στο πλούσιο κοκκινιστό, στ’ αυγά με το κορν μπιφ και στο μπακαλιάρο με την σκορδαλιά στούκας. Κάνε μια στάση και μπούκαρε μέσα. Κάτσε σ’ ένα τραπεζάκι, ξεκόλλα το μπλου τουθ ακουστικό από το τύμπανο σου, σβήσε τις οθόνες που φωτίζουν απόκοσμα στα μάτια και κάνε στον εαυτό σου δώρο ένα ψυχοθεραπευτικό 30λεπτο, που θα σου θυμίσει ότι τα πράγματα κάποτε ήταν κι αλλιώς…